Legyen az Újvidék tér könnyebben használható gyalog!

Törökőr északi részének fő zöldfelülete a rekreációs funkciókkal is ellátott Újvidék tér. A téren-parkban sok fa, padok, játszótér, sportpálya található, és kedvelt a környékbeliek körében. Néhány éve a parkon belül új, térköves járófelületek épültek és lett néhány új pad is.
Nagy hiányosság azonban, hogy a téren és a tér körül meglévő járdák, gyalogos felületek sokszor nem kapcsolódnak egymáshoz, az út keresztezéséhez sok helyen füvön kell átvágni, és gyakran kerülő útvonalakra kényszerítenek. Ezeket jól mutatják a kitaposások is pl. a teret középen kettévágó út mellett.
A teret nem nagyon forgalmas, de csúcsidőben gyakran zsúfolt útpályák kilenc (!) részre darabolják. Jelenleg egy helyen van kijelölt gyalogátkelőhely. Az útpályák keresztezése sokszor azért is nehéz, mert túl szélesek, a járda pedig gyakran az épületek falához szorítva fut, burkolt kapcsolat nélkül a párhuzamos utcához. Mindezt jól mutatja a csatolt kép, ahol pirossal vannak jelölve az autóval járható útvonalak és zölddel a gyalog használhatók. (Sötétzöld vastag vonal az egyetlen zebra, és halványzöld a játszótéren, annak kapujain keresztülvezető útvonal.)
A cél nem az, hogy minél több zebra legyen a téren, hanem inkább az, hogy csökkentsük az autóknak átadott teret és megkönnyítsük a gyalogos átkelést, bárhol is történjen az a téren. Ehhez a terjedelmes útkereszteződések íveinek szűkítésére, a két oldal közti burkolt kapcsolatok növelésére van szükség.

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

hat + tizenkettő =